EL PROJECTE
Com explicaries la vida a la Terra a un extraterrestre?
Tot comença amb una situació: un projecte on tots els sabers curriculars de Biologia i Geologia es relacionen entre sí a través d’una narrativa atractiva que parteix de diferents situacions d’aprenentatge.
L’alumnat protagonitza el seu aprenentatge -concebut des d’un enfocament constructivista- a través de reptes, pràctiques, projectes col·laboratius i activitats significatives vinculades als Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Situacions de Biologia i Geologia posa al teu abast una gran quantitat de recursos i propostes contextualitzades, que s’adapten a la teva manera de treballar i a les característiques de la teva aula.
- Aplica els principis del Disseny Universal d’Aprenentatge.
- Treballa la competència digital.
- Desenvolupa competències clau i competències específiques.
- Facilita l’aprenentatge interdisciplinari.
- Fomenta la resolució col·laborativa de problemes reals.
- Inclou l’aprenentatge-servei en relació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
- Ofereix una avaluació formativa i metacognitiva.
Seqüència DIDÀCTICA
Per començar, es presenta una situació real o fictícia en format vídeo amb un repte per desenvolupar, que convertirà l’alumnat en expert en el tema que estiguis tractant a classe.
Mobilització dels coneixements previs, amb activitats dissenyades per detectar quins sabers i competències específiques té el teu alumnat a l’inici de la unitat.
Partint d’activitats deductives i competencials, l’alumnat comprendrà el món que l’envolta.
En les quals s’ha d’utilitzar material reciclat, enfocat a la resolució creativa de problemes i a la formulació d’hipòtesis.
A on l’alumnat aplica els sabers i aprèn a interpretar els resultats i a comunicar-los elaborant informes.
Una avaluació centrada en les competències clau i competències específiques assolides amb la resolució de les tasques, de les pràctiques i del projecte.
- Una avaluació competencial amb insígnies de quatre nivells (novell, aprenent, avançat i expert).
- Una avaluació metacognitiva molt detallada, on l’alumnat valora el propi apre-nentatge, els seus punts forts, el que ha de millorar i què farà per millorar-ho.
- Una autoavaluació digital dels sabers curriculars, amb activitats autocorrectives, perquè puguis avaluar quins coneixements han adquirit.